Syarikat pemasaran rangkaian yang ditubuhkan Wonder 7 Global Sdn Bhd menandatangani memorandum persefahaman dengan Halagel (M) Sdn Bhd di premis mereka semalam. Majlis menandatangani MOU tersebut adalah untuk menandakan kerjasama rasmi kedua-dua syarikat, di mana Wonder 7 Global akan bertindak sebagai pengedar kepada produk kelauran Halagel melalui rangkaian mereka.

Mewakili Wonder 7 Global ialah Eric Khor, Pengurus Besar untuk Asia Tenggara & Greater China, manakala Halagel diwakili oleh Pengurus Besar Halagel , Ahmad Mokhzani Dato Ahmad Rodzi. Acara bersejarah itu turut dihadiri oleh Pengerusi Halagel, Dato Ahmad Rodzi, dan Ahli Lembaga Penasihat Halagel, Dato Noorazman, bersama-sama dengan anggota pasukan usahawan Wonder 7 Global, pelbagai VIP dan tetamu undangan serta wakil media terpilih.

Wonder 7 Global memulakan kerjasama yang signifikan ini dengan Halagel kerana mereka merupakan jenama terkemuka dalam industri produk halal Malaysia. Kerjasama ini penting atas tiga sebab utama - untuk menunjukkan sokongan yang kuat terhadap industri produk halal Malaysia, untuk meningkatkan kesedaran masyarakat mengenai kewujudan pasaran produk Halal dan untuk menyumbang dalam mempromosikan produk Halal Malaysia ke pentas dunia.

Wonder 7 Global memahami bahawa Asia Tenggara, terutama Malaysia, menerajui dan memacu pasaran halal sedunia. Persaingan serantau di antara negara-negara Asia Tenggara lain telah mendorong pasaran halal tempatan dan global. Ini telah menjadikan industri halal sedunia yang berada di Malaysia sekarang mencecah USD 3.3 trilion, di mana Wonder 7 Global dan Halagel bertujuan memanfaatkannya, melalui kolaborasi ini yang sungguh berharga dan saling menguntungkan.

Pasaran halal sentiasa berkembang. Dari makanan enak hingga makanan segera, baik di udara, di penjara, di sekolah atau di hospital, Halal bukan sahaja mengenai penjualan produk berasakan daging. Pasaran Halal berfokus untuk memastikan semua produk selamat dan sesuai untuk digunakam oleh semua lapisan masyarakat dan memenuhi piawaian kualiti tertinggi, baik dari sumber, pengeluaran atau pengedaran, dan meliputi keseluruhan jenis produk, dari makanan, rawatan diri, farmasi, penjagaan kesihatan dan selebihnya.

Menurut Pengurus Besar, Wonder 7 Global Eric Khor, "Penting bagi syarikat-syarikat seperti Wonder 7 Global untuk melindungi integriti seluruh rantai nilai Halal dan untuk membawa produk halal yang berkualiti tertinggi kepada pengguna akhir."

Sejajar dengan visi mulia ini, Wonder 7 Global bekerjasama dengan Halagel (M) Sdn Bhd, untuk membawa produk halal berkualiti tinggi kepada ahli mereka dan juga orang ramai.

Saya melihat jauh dari upacara menandatangani MOU hari ini. Saya menjangkakan kerjasama antara Wonder 7 Global Sdn. Bhd dan Halagel (M) Sdn. Bhd, akan membantu merangsang lebih banyak penyelidikan dan pengembangan untuk menghasilkan produk halal yang berkualiti tinggi dalam masa terdekat

Eric memperluas lagi ucapan alu-aluannya.

Tidak asing lagi di pasaran Halal dengan produk berkualiti tinggi sendiri seperti makanan tambahan kesihatan Puritox, Astala dan ACP (Ashitaba Chalcone Powder) yang disahkan halal, dan mempunyai sijil MeSTI dan GMP, Wonder 7 Global berusaha untuk menjadi “game changer” dalam industri pengedaran dengan menambahkan produk laris Halagel ke katalog mereka. Antara produk Halagel yang pada mulanya boleh dimiliki melalui rangkaian Wonder 7 Global ialah rangkaian ubat gigi dan kopi garam batu Halagel.

Dari kiri : Pengurus Besar Asia Tenggara & Greater China Wonder 7 Global, Eric Khor, Ahli Lembaga Penasihat Halagel, Dato Noorazman, Pengerusi Halagel, Dato Ahmad Rodzi, Pengurus Besar Halagel , Ahmad Mokhzani Dato Ahmad RodziDibentuk sebagai syarikat perdagangan pada tahun 1997, Halagel (M) Sdn Bhd adalah pengimport tunggal dan pengedar kapsul kosong gelatin keras Halal dan gelatin lembu makanan dan farmasi Halal. Halagel® mengedarkan gelatin gred makanan dan farmasi berkualiti terbaik yang memenuhi standard dan spesifikasi antarabangsa tertinggi, untuk menjadi pembekal dan pengedar utama kepada pengeluar makanan di Malaysia. Halagel® sejak itu memperluas aktiviti perniagaannya dari perdagangan ke pembuatan dan pengedaran pelbagai produk Halal di bawah jenama Halagel®.

Halagel juga mempunyai kemudahan GMP yang diakui, untuk melakukan pengilangan kontrak untuk produk softgel, ubat gigi, garam batu dan kosmetik untuk label peribadi. Ia telah berjaya diakreditasi sebagai syarikat ISO yang diperakui dan juga disahkan HALAL oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) serta jabatan-jabatan Halal yang sah di Indonesia dan Thailand.

Matlamat kami adalah menjadikan Halagel sebagai jenama rumah tangga untuk produk Halal di Malaysia dan untuk mengedarkan produk halal terbaik ke seluruh dunia", kata Ahmad Mokhzani Dato Ahmad Rodzi sambil menegaskan pentingnya kerjasama antara kedua-dua syarikat itu.

Falsafah dan tujuan Wonder 7 Global adalah untuk memastikan mereka dapat memberikan yang terbaik kepada orang ramai dan memastikan kualiti mereka tidak akan terjejas dalam semua aspek perniagaan mereka.

Wonder 7 Global yang ditubuhkan oleh pengasas merangkap Ketua Pegawai Eksekutifnya, Jack Cha, seorang pemasar dan pengedar rangkaian yang berjaya, yang ingin membuat perbezaan dalam industri ini. Penekanannya adalah untuk mengedarkan produk kesihatan berkualiti terutama dengan sijil Halal

Kerjasama ini akan membenarkan kedua belah pihak untuk menggabungkan sumber dan kerjasama untuk mencapai tujuan strategik mereka dengan memanfaatkan potensi besar dalam industri Halal global melalui industri penjualan langsung.